Wat is de Sales Director / Head of Sales rol in een SaaS-bedrijf

Typisch is een Sales Director (of Head of Sales) in een SaaS-bedrijf degene die verantwoordelijk is voor het managen van de verkoopactiviteiten en het overzien van alles daaromheen. Sommige van deze verantwoordelijkheden omvatten het aangaan van relaties met bestaande klanten of potentiële klanten. Andere verantwoordelijkheden zijn het maken van plannen om doelen te bereiken, en het evalueren van de totale kosten met betrekking tot de verkoop van diensten en producten.

Laten we eens diep graven en elk aspect begrijpen dat de Sales Director of Head of Sales in een SaaS-bedrijf onderneemt.

Wat is een Sales Director?

In het algemeen is een Sales Director een leidinggevende van een bedrijf die verantwoordelijk is voor alle verkoopteams van de organisatie. Zij zijn de topmanagers die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van bepaalde diensten en producten aan klanten in naam van de onderneming. Zij zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de verkoop die binnen het hun toegewezen gebied valt.

Deze gebieden kunnen binnenlands, internationaal, of beide zijn. Iemand in deze functie werkt samen met andere leidinggevenden van de onderneming op hogere managementniveaus, zoals financiële professionals en marketingmanagers. Bovendien moet hij rapporteren aan de president of de Chief Operating Officer (COO) van het bedrijf.

Omdat een Sales Director in een SaaS-bedrijf een van de verantwoordelijke functies is, valt het winstgevende deel van de onderneming onder hun beheer. Als zodanig hangt de uitvoering van het verkoopplan en het maximaliseren van de winst grotendeels af van hun professionele en persoonlijke kwaliteiten. Kortom, zij bouwen de verkoopstrategie en het verkoopsysteem.

Het belangrijkste doel van de Sales Director is het verhogen van de totale verkoop van diensten en producten. Bovendien coördineert en beheert hij de marketing- en verkoopafdelingen van het bedrijf. Andere rollen zijn personeelsmanagement, verkoopplanning, ontwikkeling van werknemers, leiderschapscontrole, werken aan strategieën voor hoogwaardige service, enzovoort.

Vandaag de dag is een verkoopdirecteur een van de grootste posities in een bedrijf en hij wordt waarschijnlijk gerekend tot de best betaalde werknemers in een organisatie. Hoewel verkoopdirecteuren de neiging hebben om door te groeien vanuit verkopers, kan iedereen deze positie bereiken als hij een marketeer, een eigenaar van het bedrijf of een marketingdirecteur is.

Wat is een Head of Sales?

De Head of Sales in een SaaS-bedrijf creëert, overtuigt en implementeert verschillende strategieën die nodig zijn om de diensten of producten van de organisatie te verkopen. De Head of Sales is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van prognoses en werkbare strategieën zodat het bedrijf de verkoop kan realiseren door middel van vastgestelde prijsniveaus.

Op die manier zorgt de organisatie voor winst door de verkoop van haar SaaS-producten of -diensten. De Head of Sales is actief op zoek naar grote nieuwe klanten en behoudt tegelijkertijd de bestaande klanten, zodat het bedrijf in grote mate duurzaamheid bereikt. Bovendien is hij verantwoordelijk voor het vormen van goede relaties met kopers en beïnvloeders.

Een Head of Sales moet zichzelf op de hoogte houden van de laatste markttrends en de activiteiten van concurrenten evalueren, zodat ze voorop kunnen lopen in het spel. Ook fungeren ze als zakelijke vertegenwoordigers op industrie-evenementen, beurzen of conferenties. Bovendien leiden zij presentaties die belangrijk zijn voor de bedrijfsontwikkeling.

Ze zijn ook betrokken bij cruciale vergaderingen met de belangrijkste zakelijke belanghebbenden. Daarnaast zijn ze teamleiders die motiveren en zeer efficiënte verkoopteams en managers aansturen. Enkele van de belangrijkste vaardigheden die ze bezitten zijn onderhandelen, problemen oplossen en sterke invloed uitoefenen.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een Sales Director of Head of Sales?

1. Leiderschapsrol

Een van de grootste verantwoordelijkheden is het geven van leiding aan de verkoopafdeling. Als Sales Director of Head of Sales ben je verantwoordelijk voor bijna elk belangrijk aspect dat het bedrijf runt. Kortom, je speelt een mentorrol in enkele van de belangrijke posities binnen het bedrijf. En, dat doe je door jouw ervaring en expertise in te zetten.

2. Analytics

Als Sales Director maak je goed gebruik van analytische tools en werk je nauw samen met het team, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen op basis van onder andere de verkoopprestaties. Door een goede analyse identificeer je verbeterpunten en kom je met bruikbare inzichten voor een betere verkoop en winst.

3.Strategie

Als Sales Director implementeert u verkoopstrategieën die de nodige inkomsten genereren voor het bedrijf. Je levert een geoptimaliseerde markt ten opzichte van de beoogde klanten terwijl je de roadmap identificeert die leidt tot het bereiken van de algemene doelstellingen van het bedrijf.

4. Samenwerking

Als Head of Sales of Sales Director volg je de ontwikkeling van producten vanaf het begin tot het testen en uiteindelijk de lancering. Ook werk je samen met de analytische afdeling om te werken aan informatie die de verkoop zou stimuleren.

5. Relaties uitbouwen

Sales Directors beheren ook de belangrijke relaties. Je bouwt een stevige relatie op met externe partners en klanten. Je hebt interactie met hen via seminars, evenementen, workshops, etc.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het verkopen van SaaS?

1. Gebrek aan ondersteuning en communicatie

Verschillende studies tonen aan dat inefficiënte ondersteuning de belangrijkste reden is waarom de meeste klanten hun abonnement opzeggen. Bovendien zijn mensen bereid om meer te betalen voor de diensten als ze een betere klantenondersteuning krijgen. Het niet leveren van goede ondersteuning aan de klanten resulteert in slechte retentiepercentages.

2. Klanten hebben moeite om de waarde van de SaaS-dienst in te zien

Wanneer klanten zich zorgen maken over de SaaS-dienst, kunnen ze de waarde die het biedt niet inzien. SaaS-diensten zijn bedoeld om klanten te helpen hun werk gemakkelijker te maken. Maar wanneer de operationele kloof tussen de software en hun on-site systeem te groot is, hebben klanten moeite om de waarde van de SaaS-dienst in te zien.

3. Gebruikers zoeken naar functies die de dienst niet biedt

Met een overvloed aan producten beschikbaar op de markt, hebben klanten keuzes. Dit leidt ertoe dat klanten om meer functies vragen dan de dienst biedt.

4. Onvoldoende kennis over producten

Als de verkopers geen diepgaande kennis hebben over de SaaS-dienst, kan dit de business wegjagen. Een gebrek aan fundamentele kennis van de diensten of producten zorgt ervoor dat de waarde bij de klant niet binnenkomt.

5. Onboarding van gebruikers

Succesvolle onboarding van gebruikers is een van de grootste uitdagingen voor SaaS-bedrijven. Misschien is het wel de enige reden waarom gebruikers afhaken bij een bepaald product.

Bekijk ook de soorten SaaS sales banen.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Als je geïnteresseerd bent in zowel verkoop en technologie dan is er geen mooier huwelijk te bedenken waarin je deze twee kunt combineren!

Discover your opportunities here

English Deutsch