SaaS Sales Banen

De SaaS-industrie is een groeiende markt. De hele industrie is naar schatting een verbazingwekkende $152 miljard waard en dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Vooral met de komst van Web 3.0, verdere integratie van blockchain technologieën, en het internet.

Maar waar staat SaaS nu precies voor en wat is het? SaaS is een afkorting van 'software as a service'. Wanneer een licentie wordt gekocht om software te gebruiken, wordt die software een dienst. Bekende software die als dienst wordt verkocht is onder andere Salesforce, Adobe Creative Cloud en Paychex. Een groeiende industrie brengt veel kansen met zich mee en SaaS is niet anders.

Soorten SaaS sales banen

Software licenties moeten worden gekocht om toegang te krijgen tot een stuk software. Maar wie verkoopt deze licenties en hoe maak je carrière in dit proces? Hieronder vindt je een overzicht van populaire en gevestigde SaaS- sales banen binnen deze bloeiende industrie.

Houd in gedachten dat verschillende bedrijven hun taken op een iets andere manier kunnen delegeren. Dus de ene Sales Development Representative kan anders zijn dan een SDR bij een ander bedrijf.

Sales Development Representative (SDR)

Een Sales Development Representative (SDR) is de top jager van een bedrijf. Het is zijn taak om potentiële verkoopleads te vinden en te organiseren voordat hij ze doorgeeft aan verkopers binnen of buiten het bedrijf. Een verkenner in hart en nieren die op zoek gaat naar het toekomstige levensbloed van het bedrijf.

Hun dagelijkse taken kunnen inhouden dat ze zelf software as a service gebruiken. Een CRM tool, een customer relationship management tool die helpt bij het bijhouden van leads. Het presenteren van informatie in een georganiseerd model.

Een CRM biedt een SDR ook uitgebreide outreach mogelijkheden. Het geeft de mogelijkheid om nieuwe prospects te vinden via marketing op sociale media, het creëren van inhoud (voornamelijk bloggen), en zelfs e-mailcampagnes. Dit is typisch een entry-level job die lange uren vereist, maar er is geen betere manier om je voor te bereiden op enkele van de andere jobs op deze lijst.

Bekijk al onze Sales Development Representative jobs

Account executive

Een account executive komt in actie zodra een SDR een nieuwe potentiële lead heeft afgeleverd. Dit doe je door productdemo's op te zetten waarin je laat zien hoe je de software en de functies ervan gebruikt. Het beantwoorden van alle vragen die de potentiële klant kan hebben en het samenwerken met anderen om nieuwe deals te sluiten.

Deze SaaS sales vereist sterke communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling. Als je een expert wilt worden in het sluiten van deals, dan is dit het carrièrepad voor jou.

Bekijk al onze Account Executive vacatures

Zie ook: wat is de rol van een Account Executive?

Sales Engineer

Als betrokken zijn bij het verkoopproces je interesseert, maar cold calling je afstoot, dan is dit het carrière pad waar je je op moet richten. Een sales engineer moet veel kennis hebben van het product. Het vermogen om de meest technische vragen te beantwoorden is een must. Je voornaamste taken bestaan uit het leren kennen van je klanten en precies begrijpen wat ze nodig hebben. Op basis hiervan moet je een oplossing ontwerpen die zal helpen de deal te closen.

Je werkt hand in hand met de rest van de sales afdeling en met de klant. Ken je product en gebruik die kennis om uit te zoeken hoe het gebruikt kan worden om het probleem van de klant op te lossen.

Bekijk al onze Sales Engineer vacatures

Zie ook: wat is de rol van een sales engineer?

Sociaal verkoop consultant

Een relatief nieuw carrièrepad, maar dat is te verwachten van een industrie die de laatste zeven jaar een groei van meer dan 500% heeft gekend. Een social sales consultant is verantwoordelijk voor het creëren, plannen en uitrollen van social media-campagnes rond jouw product. Je creëert inhoud die het verkeer op uw site zal doen toenemen.

Als gevolg van alle nieuwe exposure is het de bedoeling dat je nieuwe leads genereert. Als je ervaring hebt met sociale media en het intrigerend vindt om de leiding te hebben over de sociale media van een bedrijf, kies dan uit alle SaaS sales jobs deze baan.

Bekijk al onze Social Sales Consultant jobs

SaaS Account Manager / Customer Success Manager

De SaaS Account Manager (of in sommige gevallen, de Customer Success Manager) speelt een cruciale rol in het proces van upselling of cross-selling van uw producten of diensten aan bestaande klanten. U bent de tussenpersoon tussen uw klant en IT. 

Dit carrièrepad richt zich op het tevreden houden van de klant door ervoor te zorgen dat ze de meeste waarde halen uit de producten die ze hebben gekocht. Ook weet je hoe je je product moet afstemmen op hun specifieke behoeften.

Als SaaS Account Manager moet je in staat zijn om de behoeften van je klant te begrijpen, maar ook om je andere producten te presenteren op een manier die bij hen resoneert.

Bekijk al onze Account Manager / Customer Success Manager vacatures

SaaS Sales Representative

De SaaS Sales Representative richt zich op de ontwikkeling van de sales funnel en helpt bij het sluiten van deals. Je moet beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om de behoeften van je prospects of klanten te identificeren. Je werkt nauw samen met je Account Executives om ervoor te zorgen dat je effectief deals sluit.

Bekijk al onze vacatures voor SaaS Sales Representative

SaaS Inside Sales Representative

De SaaS Inside Sales Representative is verantwoordelijk voor alle verkoopactiviteiten die plaatsvinden voordat een Account Executive in actie komt. Voorbeelden hiervan zijn het voeren van telefoongesprekken en het versturen van commerciële e-mails.

Je bent zeer effectief in het overbrengen van de waarde van je product aan je prospects, en wanneer de Account Executive in actie komt, zie je er effectief op toe dat de deal wordt gesloten.

Bekijk al onze Inside Sales Representative vacatures

SaaS Product Manager

Als SaaS Product Manager ben je verantwoordelijk voor de algehele verkoop en ontwikkeling van je product. Jij bent de persoon die zich verdiept in de behoeften van je klanten en hen een oplossing voorstelt die hun probleem oplost. Je bent ook verantwoordelijk voor de opleiding van alle andere representatives in je team.

Bekijk al onze vacatures voor Product Manager

Zie ook:

Vereiste opleiding en training voor SaaS Sales Jobs

Niet naar de universiteit geweest? Geen probleem, het mooie van sales jobs is dat je de nodige vaardigheden in de praktijk leert, niet in een klaslokaal. Een SaaS-sales baan is niet anders. Een middelbare school diploma of gelijkwaardig zal meestal vereist zijn, maar verder niet. Als je een universitair diploma hebt in een technische richting, beschouw dat dan als een bonus die je zal helpen om te slagen in deze industrie.

De meeste SaaS-sales banen hebben een opleiding op locatie, zodat je de kneepjes van het vak leert en beter wordt naarmate je carrière vordert. Natuurlijk geldt dit niet voor sommige SaaS-sales banen. Account executives moeten bijvoorbeeld 2 of meer jaar ervaring hebben in de sector of in de sales.

Wat doe je in een SaaS sales baan?

Als je op zoek bent naar wat een SaaS sales baan typisch inhoudt, dan zal een SaaS sales baan draaien om het zoeken, informeren, voorstellen en behouden van een klant. Je vindt een potentiële klant en informeert hem over jouw product, vervolgens doe je een voorstel.

Leg hen uit hoe jouw software hun problemen zal oplossen. Nadat de verkoop is gesloten, is het enige wat je nog hoeft te doen, de klant tevreden houden. Mochten er nieuwe producten komen, dan heb je ook de taak om bestaande klanten te overtuigen van deze nieuwe producten.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

SaaS sales banen groeien exponentieel en dit komt omdat de SaaS-industrie als geheel een enorme expansie doormaakt. Met groei komen nieuwe kansen en de SaaS-industrie heeft veel te bieden.

Voor sommige van deze banen is enige verkoopervaring vereist, maar voor andere banen is alleen een diploma vereist. Laat je niet ontmoedigen door je onervarenheid, want onsite training is gebruikelijk en je behoefte aan training betekent niet dat je niet geschikt bent als potentieel lid van de industrie.

Als je geïnteresseerd bent in zowel verkoop en technologie dan is er geen beter huwelijk te bedenken.

Ontdek jouw mogelijkheden hier

English Deutsch