Wat is de rol van een Sales Engineer in een SaaS-bedrijf?

Als SaaS-bedrijf zijnde, is de Account Executive je nummer één cheerleader. Dit is de persoon die verkoopt. Ze moeten deals kunnen sluiten door product demonstraties te geven, en behoeftes te analyseren. Ze zijn je publieke gezicht en go-to-verkoper (plus ze zijn meestal verantwoordelijk voor het afhandelen van support). Dit zijn de personen die zojuist een deal van $500K hebben binnen gehaald, en je kunt er van uitgaan dat ze alweer met de volgende deal bezig zijn.

Wat is de rol van de Account Executive in een SaaS-bedrijf?

1. Acquisitie van nieuwe klanten

Wanneer een klant je benaderd, zijn ze waarschijnlijk niet op de hoogte van de verschillende producten en hoe deze aan hun behoeften kunnen voldoen. Het is jouw taak om aan te tonen hoe jouw product huidige klanten heeft geholpen met hun problemen.

Als Account Executive in een typisch SaaS-bedrijf ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, en zorg je dat het sales proces soepel verloopt.

Het is echter ook je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat sales tools jou en je collega-verkopers helpen om deals efficiënt te sluiten. Als Account Executive adviseer je teamleden over de beste sales tools die ze in kunnen zetten om zo efficiënt mogelijk te werken.

2. Ondersteun waar nodig

Als Account Executive moet je kunnen signaleren wanneer een prospect klaar is voor de volgende stap in het verkoopproces, om hem er vervolgens doorheen te loodsen. Als een prospect nog niet helemaal klaar is voor je product, dan moet je weten hoe je hem hierover het beste kunt informeren.

3. De behoeften van de klant begrijpen

Als Account Executive moet je kunnen luisteren, begrijpen en je kunnen aanpassen aan de behoeften van de klant, of het nu gaat om grote ondernemingen of kleinere klanten. AI opent nieuwe manieren voor SaaS-bedrijven om zich op een breder publiek te richten dan alleen grote bedrijven.

4. Accountbeheer

Als Account Executive moet je een relatie kunnen onderhouden met je klanten en prospects om hun behoeften te identificeren en oplossingen te bieden.

5. Omzetgroei

Het kost tijd om een relatie met je klant op te bouwen en je product op het juiste moment te verkopen. Je moet kunnen luisteren, begeleiden en communiceren met je klanten om te zorgen dat je weet wat er gaande is, en wanneer je hierop in moet spelen.

6. Prospecting

Verkopers moeten een relatie met de klant opbouwen om hun specifieke behoeften te identificeren. Dit betekent zoeken naar informatie over hun branche, bedrijf en concurrentie. Als Account Executive moet je deze informatie en de expertise van teamleden kunnen gebruiken om te bepalen wat klanten het meest nodig hebben en om daar vervolgens op te sturen.

7. Deals closen

Wanneer een klant binnenkomt, kun je bepalen of deze klaar is voor je product. Vervolgens help je de klant om je product niet alleen te kopen, maar ook om de voordelen te begrijpen en hoe het hen zal helpen. Op deze manier kun je deals sluiten.

8. Opvolging

Nadat je een sale van je prospect of klant hebt binnengehaald, moet je met hen in contact kunnen blijven. Dit is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van je relatie met hen en het polsen van hun behoeften aan je product of diensten.

9. Referrals

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je relaties opbouwt, niet alleen met je huidige klanten, maar ook met al je klanten uit het verleden. Als Account Executive moet je in staat zijn om relaties met je klanten op te bouwen en referrals te gebruiken om nieuwe mensen voor je bedrijf te werven.

Hoeveel verdienen SaaS-Account Executives?

SaaS-Account Executives verdienen gemiddeld 138.602 euro per jaar. Dit is ongeveer 6%-12% van de totale omzet die ze voor het bedrijf hebben binnengehaald. Dit kan per uur of in loondienst zijn met een commissie er bovenop.

Er zijn echter aanzienlijke verschillen, afhankelijk van de locatie en het ervaringsniveau. Om een SaaS-Account Executives te worden, heb je sterke onderhandelingsvaardigheden, goede communicatieve vaardigheden en een grondig begrip van de zakelijke grondbeginselen nodig. Het is ook belangrijk om te weten hoe je deals sluit, omdat dit je succes in deze branche zal bepalen.

Bekijk ook de soorten SaaS sales banen.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Al deze aspecten zijn belangrijk voor Account Executives en spelen allemaal een belangrijke rol in de verkoopcyclus. Ben je enthousiast over een carrière in SaaS Sales?

Ontdek hier je mogelijkheden

English Deutsch