Fintech sales

Fintech (FT) is een van de bedrijfstakken die de afgelopen jaren het meest is gegroeid, en deze trend zal naar verwachting nog lang aanhouden. Dit is niet onopgemerkt gebleven voor een groeiend aantal professionals, van wie velen zich haasten om een goede baan in deze sector te vinden, omdat technologie-gerelateerde industrieën gewoonlijk uitstekende salarissen betalen.

Dit geldt niet alleen voor programmeurs en ontwikkelaars, maar ook voor sales professionals, die eveneens deel uitmaken van de ruggengraat van elke industrie.

Ben je een financiële of zakelijke professional op zoek naar die droombaan? Een goedbetaalde functie als fintech sales professional is een mogelijkheid. Dit is wat je moet weten.

Wat zijn fintech verkoopadviseurs?

De fintech verkoopadviseur is een professional die zich richt op het gestaag verhogen van de verkoop van technologische financiële producten. Aangeboden door fintech bedrijven en startups.

De fintech verkoopadviseur heeft de nodige training om een effectieve verkoopstrategie te ontwikkelen en te helpen bouwen aan de groei van het bedrijf. Of om nieuwe marktsegmenten binnen te dringen van een bedrijf dat net in de sector begint.

Deze verkopers richten zich op het genereren van vraag door nieuwe prospects aan te trekken, terwijl ze het hele verkoopproces coördineren en proberen zoveel mogelijk sales te maken. Ze kunnen ook verschillende rollen vervullen binnen het bedrijf die verband houden met de verkoopafdeling, afhankelijk van hun vaardigheden en ervaring. Enkele van de meest voorkomende rollen voor deze professional zijn:

Business development

De professional op dit gebied moet nieuwe zakelijke kansen vinden en ontwikkelen, alsmede nieuwe verkopen genereren en als doel hebben de maandelijkse targets van het bedrijf te behalen en overtreffen. 

Sales engineer

Sales engineers werken meestal in een klantgerichte technische of commerciële omgeving, hoewel ze ook op andere gebieden kunnen werken, zoals productontwikkeling en bedrijfsvoering.

Partner sales

Deze verkoopprofessional werkt in B2B-omgevingen en financiële markten op het gebied van diensten.

Enterprise

In deze functie moet de professional zich richten op bedrijfssoftware die voldoet aan de specifieke behoeften van (grote) klanten.

Wat zijn de salarissen in Fintech sales?

De technologische industrie biedt doorgaans de hoogste salarissen en is voortdurend op zoek naar nieuwe specialisten, zowel voor gevestigde functies als voor nieuwe functies die zijn gecreëerd voor specifieke behoeften.

Je moet niet vergeten dat Fintech een groeiende industrie is en naarmate er nieuwe financiële technologie producten ontstaan, verschijnen er ook nieuwe zakelijke en professionele mogelijkheden.

Op dit moment liggen de salarissen in de Fintech-industrie tussen $ 80.000 en $ 190.000 per jaar voor functies in technische gebieden, en tussen $ 100.000 en $ 300.000 per jaar voor functies in niet-technische gebieden zoals sales.

Aangezien er in de Fintech sales gewoonlijk commissies worden betaald, is het gemakkelijk voor te stellen dat het basissalaris plus commissies kan eindigen in een nog hoger salaris.

Op dit moment zijn de salarissen in de Fintech-industrie vrij hoog. Het basissalaris hangt af van de rol die je als sales professional hebt.

Hoe start je een sales carrière in de Fintech?

Er is een toenemend aantal afgestudeerden in het bedrijfsleven dat geïnteresseerd is in de Fintech-industrie, niet alleen in technologische ontwikkeling maar ook in sales functies.

Aan de andere kant is er ook een groeiend aantal professionals met tot wel 20 jaar ervaring die op zoek zijn naar iets nieuws en ook de Fintech-industrie willen betreden. De concurrentie neemt dus toe.

En het gaat niet alleen om het betreden van de spannende en dynamische omgeving van start-ups, maar de salarissen zijn uiterst aantrekkelijk, vooral voor pas afgestudeerden.

Daarom geeft een groot aantal kandidaten de voorkeur aan banen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in zeer specifieke niches, omdat dit een aantal concurrerende salaris voordelen biedt, vooral voor starters functies. Dit is zeer aantrekkelijk in de sales, omdat dit veel hogere commissies mogelijk maakt.

1. Fintech verkoopvaardigheden

Er zijn ook een reeks vaardigheden en kennis die, indien in bezit, het veel gemakkelijker kunnen maken bij het zoeken naar een baan in de Fintech sales.

Goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaan met een aantal harde vaardigheden (zoals sales en marketing) is de sleutel. Maar je mag ook niet vergeten dat soft skills steeds belangrijker worden en in steeds meer sectoren wordt hierom gevraagd.

Een ideale Fintech kandidaat moet over de volgende vaardigheden beschikken. 

  • Hard skills - CRM, verkoop, marketing.
  • Soft skills - schriftelijke en verbale communicatie.
  • Mindset - Ondernemersmentaliteit, proactief, dynamisch.
  • Kennis van de sector - Hoe de Fintech-industrie, B2B en B2C sales werkt.

 2. Fintech sales ervaring

Hoewel het hebben van ervaring op gebieden als verkoop en bedrijfsontwikkeling best handig is, is het niet altijd een must-have vereiste.

Vergeet niet dat veel van de beste verkopers vanaf nul zijn opgeleid terwijl ze leren en ervaring opdoen in hun respectieve gebieden, en veel managers zijn zich hiervan bewust. Toch is een bachelordiploma in de meeste gevallen noodzakelijk.

Er moet ook rekening worden gehouden met het feit dat bedrijven vaak sales professionals aannemen die ervaring hebben met soortgelijke producten als die van hen. Zodat deze professionals zich beter kunnen richten op dezelfde doelgroep.

5 tips om de perfecte Fintech-kandidaat voor verkoop te worden

  1. Laat tijdens het gesprek zien dat je het bedrijf kent en in de details kunt springen om het bedrijf te helpen groeien.
  2. Probeer uniek te zijn en je eigen benadering van het verkoopproces te hebben.
  3. Toon altijd een proactieve houding en passie voor je werk.
  4. Laat zien dat je je product/dienst kent.
  5. Als je net komt kijken, probeer dan de motivatie te ontwikkelen en te behouden om de ins en outs van de Fintech industrie te leren.

Tot slot

Er zijn veel mogelijkheden om een baan te vinden van starter- tot senior functies bij Fintech-startups. Als je al enige ervaring hebt in een soortgelijke branche, ben je in het voordeel.

Maak je daar echter niet te veel zorgen over. Probeer gewoon de nodige vaardigheden zo goed mogelijk te ontwikkelen en richt je op het begrijpen en omarmen van de specifieke behoeften van het bedrijf waar je wilt werken. Op die manier heb je een voorsprong op de concurrent.

FAQ over Fintech Verkoop

Wat doet een Fintech bedrijf?

Financiële technologiebedrijven ontwikkelen software, mobiele apps en andere technologieën om traditionele financiën voor verschillende soorten bedrijven en consumenten te verbeteren en te automatiseren. Hieronder vallen eenvoudige betaalapps, maar ook complexe netwerken om grote hoeveelheden transacties te beheren.

Betaalt Fintech Sales goed?

Als onderdeel van de technologie-industrie behoren de salarissen van Fintech sales professionals vaak tot de hoogste van alle sales professionals, variërend van $80.000 tot $300.000 per jaar. 

Wil je aan de slag in de Fintech sales?

Ben je enthousiast over een carrière in Fintech Sales?

Ontdek hier je mogelijkheden

English Deutsch