Wat is de rol van een Sales Enablement Specialist in een Saas-bedrijf?

Veel sales professionals hebben specifieke rollen die zij vervullen in het salesteam. Een van die rollen staat bekend als sales enablement specialist. 

Wat is een Sales Enablement Specialist

Een sales enablement specialist zorgt ervoor dat alle aspecten van het verkoopproces worden gerealiseerd met verschillende middelen. Bijvoorbeeld training en coaching om de klantbetrokkenheid te verbeteren. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere conversie. 

Om in deze functie succesvol te zijn, moet iemand over sterke analytische vaardigheden beschikken, waardoor hij inzicht kan geven in hoe mensen en hun bedrijfsdoelstellingen in de loop van de tijd veranderen. 

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een Sales Enablement Specialist?

1. Het team trainen, coachen en ontwikkelen

Een sales enablement specialist is er verantwoordelijk voor dat het hele team op de hoogte is en klaar staat om de best mogelijke klantenservice te bieden. Dat betekent dat zij hun salesteam leden moeten trainen op actuele strategieën, nieuwe producten en diensten, en eventuele veranderingen in het bedrijf of het team. 

Training kan op verschillende manieren worden gegeven, zoals online cursussen of schriftelijke documenten. Het is van cruciaal belang dat zij ook het veld in gaan en elk lid van hun team individueel coachen. 

Zo kunnen ze zien wat voor elk lid werkt en hoe ze beter kunnen samenwerken. Het hele team moet op één lijn zitten, want als dat niet zo is, kan dat leiden tot fouten die de verkoop beïnvloeden. 

Het is de taak van de sales enablement specialist om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit en als eenheid samenwerkt.

2. Begrijpen wat de bedrijfsprocessen zijn

Het tweede waar een sales enablement specialist verantwoordelijk voor is, is bekend raken met de bedrijfsprocessen van hun bedrijf. En vooral, wat de rol is van elke verkoper in het team.  

Deze rollen vormen het hele verkoopproces, en zonder een goed begrip van deze processen en bijbehorende rollen is het moeilijk om op een consistente basis te verkopen. Door vertrouwd te raken met de bedrijfsprocessen van het bedrijf kun je nagaan of er hiaten in het proces zijn of andere gebieden die verbetering behoeven. 

Dat is waar een sales enablement specialist van pas kan komen, want als het bedrijf ervaring mist op bepaalde gebieden of hulp nodig heeft van verkopers, zullen ze zich tot jou wenden om die gaten op te vullen.

3. Verkoopcampagnes creëren voor specifieke behoeften

Dit is een ander gebied waar een sales enablement specialist om de hoek komt kijken. Het creëren van verkoopcampagnes voor specifieke behoeften binnen het bedrijf laat zien dat je weet hoe je een plan moet maken. Bij voorkeur gebaseerd op gegevens die helpen om de omzet en andere gerelateerde statistieken te verhogen. 

Dit is ook uiterst belangrijk omdat het aantoont dat u een plan kunt samenstellen op basis van specifieke gegevens die het bedrijf verzamelt. Maar alleen als je weet hoe je de gegevens goed in je voordeel kunt gebruiken. 

Bekwaamheid op dit gebied zal het bedrijf helpen bij de afstemming op het verkoopproces door de inkomsten en de juiste conversiepercentages te verhogen.

4. Tools en software begrijpen

Inzicht in tools en software is een van de meest kritische verantwoordelijkheden van een sales enablement specialist. Want dit is waar je hiaten vindt op bepaalde gebieden. Je komt erachter wat er ontbreekt en of er mogelijkheden zijn voor verbetering op gebieden waarvan het team zich misschien niet bewust is. 

Daarom moet een sales enablement specialist vragen stellen, interviews afnemen en laten zien dat hij of zij bereid is het bedrijf en het verkoopteam de beste ondersteuning te bieden.

Welke vaardigheden heeft een Sales Enablement Specialist nodig?

Sales enablement is een relatief nieuwe functie binnen de verkoopafdeling. En als zodanig is het een competitief veld om in te breken. 

De belangrijkste vereisten en vaardigheden waarover een sales enablement specialist moet beschikken, zijn uitstekende schriftelijke en verbale communicatievaardigheden. Ook is ruime kennis van Microsoft Office en Excel een absolute must voor je cv. 

Als sales enablement specialist schrijf je sales presentaties en presenteer je deze aan je collega's en klanten. Dat betekent dat je ook sterke presentatievaardigheden nodig hebt. 

Het belangrijkste is dat je een scherp oog voor detail en kennis van intermenselijke relaties heeft. Omdat het in deze functie om verkoop gaat, wordt van je verwacht dat je over uitstekende sociale vaardigheden beschikt. Een sterke werkethiek is ook zeer nuttig, aangezien deze zeer veeleisende functie vaak onvoorspelbare schema's heeft.

Kennis van specifieke verkoopsoftware of -platforms is eveneens nuttig. Als je bijvoorbeeld iets weet over verkoopautomatiseringssoftware, AP-automatiseringssoftware (Enterprise Contact Manager) of CRM-software, ben je beter geplaatst om te slagen.

Opleidingseisen

Bij de meeste SaaS-bedrijven moet je een bachelordiploma hebben voor een functie als sales enablement specialist. De meeste bedrijven vragen minstens vijf jaar werkervaring in de verkoop.

Ervaringseisen

Je moet ervaring hebben op ten minste een van de volgende gebieden om voor deze functie in aanmerking te komen: marketing, verkoopondersteuning, klantenservice, softwareontwikkeling of curriculumontwerp. 

Je moet ook ervaring hebben met verkoop- en marketingsoftware omdat je verantwoordelijk zult zijn voor de verschillende verkoopprogramma's die de organisatie uitvoert.

Sales enablement specialisten zijn de personen die verkopers ondersteunen bij hun werk. Zij bieden bijvoorbeeld ondersteuning aan callcenters, geven marketing- en verkooptrainingen of verlenen klantenservice aan klanten. 

Als specialist op dit gebied zul je taken uitvoeren die variëren van strategie en curriculumplanning voor de inhoud van cursusmateriaal tot het beheer van data-analysesystemen voor verkooppersoneel. Ook het ondersteunen van management en sales team leden, en het creëren en implementeren van nieuwe sales programma's voor zakelijke klanten is jouw verantwoordelijkheid. 

Je bent ook verantwoordelijk voor het signaleren van trends binnen de branche, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Jouw rol omvat business development en verkoopadministratieve taken om ervoor te zorgen dat uw klanten succesvol zijn.

Wat is een typisch salaris voor een Sales Enablement Specialist?

Elke bedrijfstak heeft een salarisbereik voor de gemiddelde functie, en software- of SaaS-verkoop is niet anders. Een sales enablement specialist verdient meestal tussen $50.000 en $80.000 als een gecombineerd salaris voor een fulltime werknemer. Softwareverkoopsalarissen kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën: basissalaris, bonuspotentieel, commissiepotentieel en voordelen. 

Het basissalaris voor een startersfunctie begint bij ongeveer $50.000 per jaar, met een royale commissie. Op hogere ervaringsniveaus (vooral bij hoogwaardige bedrijfsoplossingen) kan het basissalaris meer dan 80.000 dollar per jaar bedragen, met dezelfde genereuze commissiestructuur. 

SaaS-sales professionals moeten weten dat hoe hoger hun salaris en commissie, hoe meer ze het risico lopen te verliezen als hun product niet verkoopt. Idealiter, wanneer een bedrijf investeert in een sales professional, projecteert het zijn inkomen voor de komende 3-5 jaar. 

Als een verkoper met een salaris wordt aangenomen, maakt zijn inkomen nu deel uit van de kosten van het bedrijf. Dat betekent dat hij kan worden ontslagen als hij zijn doelstellingen niet haalt (vooral in jaar 1). Omgekeerd, als iemand zijn doelstellingen haalt en deze overtreft, kan hij tussen de vijf en zes cijfers aan bonussen en commissies verdienen.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Al deze aspecten zijn belangrijk voor Sales Enablement Specialisten en spelen allemaal een belangrijke rol in de verkoopcyclus. Ben je enthousiast over een carrière in SaaS Sales?

Ontdek hier je mogelijkheden

English Deutsch