Wat is de rol van de Inside Sales Representative in een SaaS-bedrijf? 

SaaS-sales is de verkoop van webgebaseerde software-abonnementen aan klanten. Een representative concentreert zich op het verkrijgen van nieuwe klanten en het behouden van de huidige klanten. Laten we eens inzoomen op SaaS en de rol van een verkoopmedewerker in het verkoopteam.

Over SaaS

SaaS betekent Software as a Service. Dit type beveiligde software wordt gehost in de cloud in plaats van op de server van het bedrijf. Je kunt SaaS-producten of -diensten online krijgen. Dit betekent ook dat SaaS meestal een lagere prijs heeft dan op maat gemaakte software. Je krijgt betere integratie en upgrades, en het belangrijkste is dat SaaS een evoluerend, gebruiksvriendelijk en geavanceerd product of dienst is.

Waarom SaaS-verkoop verschilt van andere soorten verkoop

Saas Sales is niet zo eenvoudig. De verkoopcyclus van een SaaS-dienst of -product duurt langer. Software verkopen zonder persoonlijk contact, betekent dat je vlijmscherp moet zijn in de kernboodschappen. Bovendien bestaat het ‘aankoopcomité’ van je klanten meestal uit meerdere mensen uit meerdere disciplines.

Het verkoopteam zorgt voor de leads en outbound sales, en marketing moet bovenop de belangrijke berichten zitten, verkoopmateriaal maken en de juiste kanalen gebruiken om de juiste doelgroep te bereiken. Beide teams moeten met elkaar communiceren om het product aan de klant te verkopen.

Een Inside Sales Representative werkt samen met zowel Sales Representatives als business developers en maakt meestal op afstand contact met klanten. 

Wat is een inside sales representative?

Een Inside Sales Representative verkoopt de SaaS meestal vanuit zijn bureau of thuis, zonder te reizen en te bemiddelen bij persoonlijke deals. Je neemt contact op met potentiële klanten via telefoongesprekken, e-mails en andere vormen van communicatie op afstand.

Als inside sales representative ben je geen telemarketeer. Je volgt niet alleen scripts, maar je bent opgeleid om met potentiële klanten te communiceren, hun zorgen aan te pakken en de oplossing voor hun problemen te verkopen, zonder fysiek langs te gaan. Als je op zoek bent naar een carrière in een SaaS salesteam, kun je voor deze functie gaan. Zeker als je houdt van de vrijheid om overal vandaan te werken.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een Inside Sales Representative?

Een inside sales representative heeft vergelijkbare verantwoordelijkheden als een outbound sales representative. Ze zijn beide getrainde individuen en hun werk is niet gemakkelijk. Bekijk hieronder de rol van een inside sales rep. 

 • Je begrijpt de eisen en behoeften van een klant.
 • Je bent een professional die nieuwe klanten binnenhaalt via e-mail, outbound cold calls en inbound lead follow-up.
 • Je behaalt kwartaalquota's en sluit deals.
 • Je stuurt de juiste verkoopkansen aan voor verdere afsluiting en toekomstige ontwikkeling.
 • Je werkt aan prospecting en presenteert je oplossingen (via gratis proefperiodes, demo's of zelfs een betaalde proefperiode).
 • Je werkt samen met de kanaalpartners om deals te sluiten en een verkooppijplijn te creëren.
 • Je vergroot en onderhoudt prospectgegevens binnen het bedrijf.
 • Je genereert leads, identificeert hoofdrolspelers en onderzoekt verschillende accounts.

Welke vaardigheden zijn nodig als Inside Sales Representative?

Om een SaaS-verkoper te worden, moet je een aantal vaardigheden hebben of verwerven. Bekijk deze vereisten hieronder. 

 • Kennis van het product - je moet je SaaS-product of -dienst kennen. Je moet met potentiële klanten communiceren over het product of de dienst om het te kunnen verkopen.
 • Je moet ook comfortabel zijn in het oplossen van vragen van klanten of het wegnemen van hun zorgen. Bovendien moet je productdetails over je oplossing aanbieden.
 • Betere communicatie - als SaaS-vertegenwoordiger ben je afhankelijk van online of remote manieren van communicatie. Misverstanden of verkeerde interpretaties zijn gemakkelijk gemaakt wanneer je geen face-to-face contact hebt. Daarom moet een inside sales medewerker een expert zijn in het communiceren op afstand met een potentiële klant. Zo kun je betere relaties opbouwen met klanten.
 • Time Management - time management skills zijn een noodzaak wanneer je inside sales medewerker bent, omdat je meestal zelfstandig en op afstand werkt, vanaf een bureau of thuiskantoor. Je moet je eigen tijd beheren en ervoor zorgen dat je op het juiste moment toegang hebt tot collega's.
 • Beter onderzoek - om een uitstekende inside sales representative in SaaS te worden, moet je goed zijn in onderzoek. Met uitgebreid onderzoek zul je je potentiële klant beter begrijpen en zul je effectiever zijn in het omzetten van een lead in een klant.

Wat verdient een Inside Sales Rep (wat betaalt het)?

Het gemiddelde salaris van een inside sales representative in SaaS Sales is gebaseerd op de locatie en de ervaring van de professional. Doorgaans varieert het basissalaris van een inside sales representative van $40.000 tot $60.000 in de VS of €35.000-€55.000 in Europa/Nederland. Daarnaast hebben zij recht op commissies die worden toegekend aan de verkoper die de opgegeven doelomzet haalt of overschrijdt. 

Tot slot

Werken als inside sales representative voor SaaS heeft een zekere complexiteit en uitdaging. Deze baan vereist betere mensen- en communicatievaardigheden. Ook moet je het SaaS-product of de SaaS-dienst van het bedrijf begrijpen en leads omzetten in sales. Dit alles terwijl je op afstand werkt zonder persoonlijke ontmoetingen.

Bekijk ook de soorten SaaS sales banen.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Al deze aspecten zijn belangrijk voor een inside sales representative en spelen allemaal een belangrijke rol in de verkoopcyclus. Ben je enthousiast over een carrière in SaaS Sales?

Ontdek hier je mogelijkheden

English Deutsch