Wat is de rol van de SDR of BDR in een SaaS-bedrijf?

SaaS is een afkorting voor Software as a Service. Het gaat meestal om software die op internet wordt gehost en waarvoor geen installatie vereist is. De software maakt verbinding met internet en biedt services zoals het delen van bestanden, online samenwerking, online e-mail en online video conference services. Voorbeelden van typische SaaS-bedrijven zijn Salesforce en Grammarly.

SaaS-bedrijven maken graag gebruik van de mogelijkheid van toegenomen concurrentie om nieuwe zakelijke kansen voor hun producten en diensten te genereren. Ze bieden over het algemeen een gratis proef- of demoversie van hun software aan, aan potentiële klanten. Zodra klanten vertrouwd zijn geraakt met het product, worden ze uitgenodigd om een maandelijks bedrag te betalen of een langlopende abonnementsovereenkomst aan te gaan.

Wat doet een SDR of BDR?

In SaaS-bedrijven zijn SDR's en BDR's een belangrijk onderdeel van het sales team. Vraag jij je af wat een Sales Development Representative (SDR) of Business Development Representative (BDR) in een SaaS-bedrijf doet? Check dit artikel!

1. Nieuwe leads leveren

Het belangrijkste aspect van de verantwoordelijkheid van een SDR of een BDR is het aanleveren van leads voor het sales team. Je wordt meestal toegewezen op basis van quota en je werkt nauw samen met de account executives om dit doel te bereiken.

De primaire verantwoordelijkheid van een SDR is het genereren van nieuwe leads via cold calling, prospecting, netwerkevenementen, database-onderzoek, social media marketing, lead aanpassing en meer.

Het succes wordt gemeten aan de hand van het aantal gekwalificeerde leads dat je maandelijks kunt genereren. Deze leads worden vervolgens doorgegeven aan het sales team om aan te werken.

2. Kwalificeren van potentiële leads

Als SDR of BDR ben je verantwoordelijk voor het opvolgen van potentiële leads, het kwalificeren van die lead en het doorgeven ervan aan je collega's in het sales team. Er kan ook van je worden verwacht dat je een op andere vlakken bijdraagt door een relatie met klanten op te bouwen en hen regelmatig op te volgen.

Als SDR of BDR wordt je tijd verdeeld tussen prospecting (nieuwe leads genereren) en bestaande leads opvolgen. Hoewel deze twee activiteiten met elkaar verbonden zijn, is de SDR alleen verantwoordelijk voor het genereren van nieuwe leads, die vervolgens worden overgenomen door het sales team.

3. Onderhouden van een georganiseerd bedrijfsproces

Het is van vitaal belang dat je elke maand uw quota haalt en dat jij je klanten tevreden houdt. De enige manier om dat te doen is door een gestructureerd proces te houden en gesprekken, behoeftes van klanten en andere statistieken bij te houden. 

Een SDR is verantwoordelijk voor het bijhouden van statistieken, zodat je ervoor kunt zorgen dat er geen dubbele leads worden gegenereerd. Je moet ook in staat zijn om het aantal oproepen per maand te berekenen en de belangrijkste taken te prioriteren.

Wat is een SDR en wat is een BDR?

Een Sales Development Representative (SDR) is een persoon die leads voor een bedrijf genereert en hun waarde beoordeelt. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het opvolgen van potentiële klanten. SDR's zijn te vinden in elke branche en in de meeste bedrijven.

In de technologische industrie worden SDR's ook wel Business Development Representatives (BDR's) genoemd. Ze hebben vergelijkbare verantwoordelijkheden als SDR's, maar zijn verantwoordelijk voor verschillende soorten leads.

Welk salaris kun je verwachten in SaaS-sales?

Een SDR/BDR in de SaaS-industrie verdient ongeveer 36.000- 50.000 euro per jaar. Naast het vaste salaris verdienen SDR's vaak bonussen en commissies van ongeveer 10.000- 25.000 euro per jaar.

In de UK zal een SDR doorgaans £ 35.000- £ 45.000 per jaar verdienen met een commissie van £ 10.000 - £ 25.000.

In de VS zal een SDR ongeveer $ 40.000- $ 60.000 verdienen met een commissie van $ 10.000 - $ 40.000.

Wat heb je nodig om een SDR of BDR te zijn?

Je hebt goede communicatieve vaardigheden nodig, je moet zelfstandig kunnen werken en je moet het vermogen hebben om resultaten te leveren. Je hebt ook minimaal een bachelordiploma nodig. Als je geïnteresseerd bent om in een SaaS-bedrijf te werken, kan het nuttig zijn om ervaring te hebben gedaan op software- of technologiegebied als SDR.

Bekijk ook de soorten SaaS sales banen.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Als je affiniteit hebt met sales en geïnteresseerd bent om in de tech industrie te werken, dan kan een SDR of BDR een goede carrièrekeuze zijn.

Ontdek hier je mogelijkheden

English Deutsch