De belangrijkste fouten om te vermijden bij het aannemen van je eerste SaaS-sales rep

In de huidige competitieve bedrijfsomgeving is een sterk salesteam essentieel voor het succes van een SaaS-bedrijf. Wanneer het echter aankomt op het voor het eerst aannemen van een sales professional, maken veel bedrijven fouten die hun groei en succes negatief kunnen beïnvloeden.

Om deze valkuilen te vermijden, is het belangrijk te begrijpen wat de meest voorkomende fouten zijn en wat je kunt doen om ze te vermijden. In dit artikel bespreken we de top 13 van fouten die je moet vermijden bij het aannemen van je eerste SaaS-sales aanwerving. Inclusief het aannemen van alleen ervaring, het niet geven van de juiste training en het niet vaststellen van realistische quota's.

Door deze fouten te vermijden, kunnen SaaS-bedrijven ervoor zorgen dat ze de juiste keuze maken die het salesteam op succes voorbereidt.

1. Uitsluitend werven op basis van ervaring

Hoewel ervaring een waardevol bezit kan zijn, is het niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het aannemen van een SaaS-sales professional. Er moet ook rekening worden gehouden met de persoonlijkheid, de houding en de aansluiting bij de bedrijfscultuur van een kandidaat wanneer een dergelijke belangrijke beslissing wordt genomen. De persoonlijkheid van een kandidaat kan van invloed zijn op zijn of haar vermogen om contact te maken met klanten, relaties op te bouwen en deals te sluiten.

Een sales professional met een positieve en energieke persoonlijkheid zal waarschijnlijk meer succes hebben in de functie dan iemand die introvert is of een gebrek aan enthousiasme heeft. Bovendien kunnen de houding en werkbenadering van een kandidaat van invloed zijn op zijn succes in de functie. Een sales professional die gemotiveerd, doelgericht en volhardend is, heeft meer kans op succes dan iemand die ongeïnteresseerd is of een gebrek aan drive heeft.

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de bedrijfscultuur. Een sales professional die de waarden en overtuigingen van het bedrijf deelt, zal waarschijnlijk beter bij de cultuur passen. En dit kan leiden tot meer werktevredenheid en een langere levensduur in de functie.

Aan de andere kant zal een sales professional die niet bij de bedrijfscultuur past, eerder conflicten ervaren en misschien minder goed presteren in die specifieke rol.

2. Geen duidelijke verwachtingen stellen

Voordat je iemand in dienst neemt, kun je het beste de rol en verantwoordelijkheden van de verkoper definiëren, evenals de verwachtingen van het bedrijf ten aanzien van prestaties en doelstellingen. Dit helpt ervoor te zorgen dat zowel het bedrijf als de sales professional op één lijn zitten en naar gemeenschappelijke doelen toewerken.

Deze gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden moeten specifiek en meetbaar zijn en alle belangrijke taken omvatten waarvoor de verkoper verantwoordelijk is. Dit kunnen taken of functies zijn als het genereren van leads, het opbouwen van klantrelaties en het sluiten van deals. Het is belangrijk om specifieke verantwoordelijkheden op te nemen die uniek zijn voor het bedrijf en zijn producten of diensten, zodat de vertegenwoordiger altijd weet wat er wordt verwacht.

Door de tijd te nemen om rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat de verkoper goed is uitgerust om in zijn functie te slagen. Dit helpt misverstanden voorkomen, de arbeidstevredenheid vergroten en het succes van het verkoopteam stimuleren.

Lees ook: Wat is de rol van de sales representative in een SaaS-bedrijf?

3. Verwijzingen negeren

Het natrekken van referenties is een cruciale stap bij het aannemen van de eerste SaaS Sales Rep. Deze stap biedt waardevol inzicht in de prestaties, werkethiek en houding van de kandidaat in het verleden, wat een grote factor kan zijn bij het maken van een weloverwogen aanwervingsbeslissing.

Door te spreken met vroegere managers, collega's en klanten kunnen bedrijven een beter inzicht krijgen in de sterke en zwakke punten van een kandidaat. Dit zal het bedrijf dat aanwerft ook laten weten of de kandidaat goed met anderen kan samenwerken. Een vroegere manager kan bijvoorbeeld belangrijke details geven over de verkoopvaardigheden, het arbeidsethos en het vermogen om de prestatiedoelen te halen of te overtreffen.

Bovendien kan een eerdere collega inzicht geven in de interpersoonlijke vaardigheden van een kandidaat en zijn vermogen om goed in een team te werken. Het natrekken van referenties kan ook waardevolle informatie opleveren over de mate waarin een kandidaat past bij de cultuur en waarden van het bedrijf.

Een vroegere manager kan bijvoorbeeld zeggen dat de kandidaat in overeenstemming is met de missie en waarden van het bedrijf en dat hij of zij in staat is te werken in een snelle omgeving met hoge druk. Om deze redenen mag je referenties nooit negeren, want dat kan je bedrijf veel tijd en geld kosten.

4. Geen goede training geven

Meer fouten die je moet vermijden bij het aannemen van de eerste SaaS-vertegenwoordiger zijn het niet geven van de juiste training. Een goede training is essentieel voor het succes van een verkoper. Investeren in de nodige middelen zal hen ondersteunen en helpen slagen.

Zonder de juiste opleiding is de kans groot dat een sales professional het moeilijk krijgt en de gestelde doelen niet haalt. De juiste opleiding kan verkopers voorzien van de kennis, vaardigheden en middelen die ze nodig hebben om te slagen.

Investeren in een goede training kan het succes van een SaaS-sales professional op vele manieren vergroten. Het kan hen kennis en begrip geven van de producten en diensten van het bedrijf en van de markt en de industrie. Dit kan hen helpen om het waardevoorstel effectief over te brengen aan potentiële klanten en helpen om deals te sluiten.

Gerelateerd artikel: Voordelen van het investeren in SaaS-sales trainingen voor je team

5. Het belang van teamwerk over het hoofd zien

Een sales professional moet effectief kunnen werken als onderdeel van een team, dus het is belangrijk om nooit het belang van teamwerk over het hoofd te zien. Neem alleen iemand aan die goed kan samenwerken en communiceren met anderen. Sales professionals die goed kunnen samenwerken met hun collega's kunnen helpen om sterkere relaties op te bouwen, de communicatie te verbeteren en betere resultaten te behalen. Ze kunnen ook nuttige steun en begeleiding bieden aan hun collega's en zo helpen een sterker salesteam op te bouwen.

Bovendien kunnen sales professionals die effectief werken als onderdeel van een team helpen een positieve werkomgeving te creëren voor alle andere mensen daar. Zij kunnen een cultuur van samenwerking en teamwerk helpen opbouwen en een gemeenschapsgevoel onder de teamleden creëren. Dit kan leiden tot meer werktevredenheid, motivatie en prestaties.

Lees ook: Salescultuur en de impact op de groei van jouw SaaS-bedrijf

6. Geen concurrerend beloningspakket aanbieden

Fouten die je moet vermijden bij het aannemen van de eerste SaaS-vertegenwoordiger zijn onder andere het niet aanbieden van een eerlijk commissieplan. Een concurrerende vergoeding is essentieel voor het aannemen en behouden van de beste SaaS-professionals. Om de beste persoon voor de baan aan te trekken, moeten bedrijven rekening houden met zowel de industriestandaarden als de waarde die de sales professional aan het bedrijf zal toevoegen.

Het bepalen van het gangbare tarief voor vergelijkbare functies kan een uitgangspunt zijn voor onderhandelingen over het salaris. Houd ook rekening met de ervaring, vaardigheden en prestaties van de sales professional. Als de sales professional een sterke staat van dienst heeft, kan hij een hoger salaris vragen en dat kan de moeite waard zijn. Vooral als de verkoper een staat van dienst heeft in het sluiten van grotere deals of het genereren van meer kwalitatieve leads.

Overweeg naast het salaris ook andere vormen van compensatie aan te bieden, zoals bonussen, commissies en voordelen. Deze kunnen niet alleen helpen om nieuwe sales aanwervingen aan te trekken, maar ook om de beste te behouden door hen een extra stimulans te geven om op een hoger niveau te presteren.

7. Niet het juiste gereedschap gebruiken

Het gebruik van de juiste verkooptools en -technologieën is cruciaal voor het succes van een SaaS-sales professional. Fouten die je moet vermijden bij het aannemen van de eerste SaaS-sales aanwerving zijn onder andere het niet verstrekken van de juiste tools en middelen om hen te helpen slagen. Software voor klantenrelatiebeheer (CRM) en verkoopautomatiseringstools zijn essentieel voor bedrijven om hun te helpen efficiënter te zijn in hun rol.

CRM-software kan het personeel een uitgebreid overzicht geven van de interacties met klanten, van het eerste contact tot de uiteindelijke verkoop. Bovendien kunnen geautomatiseerde verkooptools het hele proces helpen stroomlijnen, van het ontwikkelen van leads en het bijhouden van klantgegevens tot het opstellen van facturen en het opzetten van betalingsregelingen.

8. Prestaties niet meten

Het vaststellen van prestatiemaatstaven en het regelmatig evalueren van de voortgang van de verkoper is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat hij op koers ligt om al zijn doelstellingen te halen. Duidelijke prestatiemaatstaven en verwachtingen kunnen de sales professionals gemotiveerd houden en inzicht geven in de acties die moeten worden ondernomen om hen te helpen succes te boeken.

Prestatiecijfers moeten rekening houden met zowel individuele bijdragen als teaminspanningen. Dit kunnen gegevens zijn zoals het totale aantal gegenereerde leads, de kwaliteit van de leads, de sluitingsratio, de klanttevredenheid, enz. Het evalueren van deze informatie geeft je waardevolle feedback die kan worden gebruikt om te bepalen of de vertegenwoordiger zijn/haar doelstellingen al dan niet haalt.

Bovendien biedt het de gelegenheid voor een open dialoog tussen de manager en de vertegenwoordiger over gebieden waarop verbeteringen mogelijk zijn.

9. De verkoopcyclus niet onderkennen

Een andere fout die je moet vermijden bij het aannemen van de eerste SaaS-vertegenwoordiger is het niet herkennen van de verkoopcyclus. Inzicht in de verkoopcyclus en de lengte van de tijd die nodig is om een bepaalde deal te sluiten is cruciaal bij het aannemen van de eerste SaaS-sales professional. Hij of zij moet zich ook bewust zijn van de cyclus.

Maak niet de fout onmiddellijke resultaten te verwachten, want het opbouwen van een pijplijn en het sluiten van deals is een proces dat enige tijd in beslag kan nemen. Houd rekening met de verkoopcyclus en zorg voor de juiste middelen en ondersteuning.

10. Niet investeren in professionele ontwikkeling

Investeren in mogelijkheden voor professionele ontwikkeling is een geweldige manier om het  salesteam gemotiveerd en betrokken te houden. Dit kunnen trainingsprogramma's, workshops en conferenties zijn die hen helpen op de hoogte te blijven van de nieuwste verkooptechnieken. Het bieden van deze mogelijkheden voor professionele groei kan helpen om een positieve werkomgeving op te bouwen.

11. Geen continue begeleiding bieden

Continue begeleiding is essentieel voor het succes van de sales professional. Regelmatige check-ins, coaching en toegang tot de middelen die zij nodig hebben, kunnen helpen om hen gemotiveerd en op koers te houden. Voortdurende ondersteuning kan helpen om vertrouwen op te bouwen en een positieve werkomgeving te creëren die de tevredenheid van de werknemer kan verbeteren en de kans op succes op lange termijn kan vergroten.

12. Geen realistische quota vaststellen

Het instellen van grote onrealistische verkoopquota is een veelgemaakte fout die je moet vermijden wanneer je de eerste SaaS-sales professional aanwerft. Dit kan een grote bron van stress zijn voor de verkoper, wat leidt tot burn-out en verminderde productiviteit.

Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat de sales professional kan bereiken zonder hem te ver te pushen. Houd rekening met hun ervaring, vaardigheden, de verkoopcyclus en de huidige marktomstandigheden. Het regelmatig aanpassen van quota als dat nodig is, kan helpen om een positieve werkomgeving te behouden en de sales professional gemotiveerd en productief te houden.

13. Conflicten niet tijdig aanpakken en oplossen

Het niet tijdig aanpakken en oplossen van conflicten kan ernstige gevolgen hebben voor werkgevers. Onopgeloste conflicten op de werkplek kunnen leiden tot verminderde productiviteit, een lager moreel en ontevreden werknemers. Deze problemen kunnen elk bedrijf duur komen te staan als ze niet goed worden aangepakt.

Als het te lang duurt om een probleem aan te pakken of het laat voortduren, kan dat onherstelbare schade aanrichten bij teamleden die soms niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Dit is een van de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het aannemen van de eerste sales pioneer. Het is belangrijk om systemen en processen te hebben voor het effectief oplossen van conflicten die zich kunnen voordoen.

Tot slot

Het aannemen van een SaaS-sales pioneer is een belangrijke beslissing die een aanzienlijke impact kan hebben op het succes van het bedrijf, dus je wilt er altijd zeker van zijn dat je de slimste stappen neemt. Door rekening te houden met deze belangrijke overwegingen en veelgemaakte fouten te vermijden, kun je met vertrouwen je eerste SaaS-sales professional aannemen en succes op lange termijn boeken.

Wil je dat wij je helpen met het aannemen van het juiste sales talent?

Werken met een SaaS sales headhunter is de beste manier om top sales talent te vinden voor de organisatie. 

Neem contact met ons op, wij helpen je graag met het opzetten van de beste aanwervingsstrategieën en het vinden van de juiste SaaS sales talenten!

English Deutsch