SaaS Sales Headhunter

Een SaaS sales headhunter is een professional die door bedrijven wordt ingehuurd om getalenteerde sales professionals te vinden die nieuwe klanten kunnen binnenhalen en het bedrijf kunnen helpen groeien.

6 redenen om een SaaS Sales Headhunting bureau in te zetten

1. Sales Headhunting vergt veel tijd en energie.

Goede sales professionals zijn moeilijk te vinden en de complexiteit van het aanwervingsproces is een van de redenen waarom het vaak nodig is om een SaaS sales headhunter in te huren.

Ook zijn resultaten moeilijk te definiëren en moeten sales headhunters bepalen wat de 'perfecte' kandidaat is. Op basis van de cultuur van het bedrijf, de gevraagde harde verkoopvaardigheden en persoonlijkheid kan dit van bedrijf tot bedrijf verschillen.

Dat maakt het heel moeilijk om de "perfecte" kandidaat te definiëren, wat het moeilijk maakt voor bedrijven die niet vertrouwd zijn met headhunting.

Tenslotte kost het bijhouden van de voortgang van alle sollicitanten, het plannen en voeren van de gesprekken, en later het verzorgen van de administratie voor de nieuwe werknemer veel tijd.

2. Het verlenen van bijkomende HR-diensten

De taak van een headhunter bestaat uit kandidaten vinden die aan de behoeften van de klant voldoen. Voornamelijk gericht op het binnenhalen van kandidaten, maar ze kunnen ook bedrijven op andere manieren helpen. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van het wervingsproces of HR zaken in het algemeen. 

3. Het netwerk van het headhuntersbureau gebruiken

De beste sales headhunters zijn zeer ervaren en deskundig binnen hun branche. Ze hebben een uitgebreid groot netwerk, zowel bij klanten als kandidaten.    

Een ervaren headhunter zal precies willen uitstippelen hoe succes eruit ziet en wat je met de nieuwe aanwinst wilt bereiken.

Op basis van een grondige briefing kun je gebruik maken van het uitgebreide netwerk waarover het bureau beschikt.  

4. Weten waar je goede kandidaten kunt vinden

Headhunters worden ingehuurd om goede kandidaten te vinden, maar de beste SaaS Sales kandidaten - degenen die waarschijnlijk de meeste winst opleveren - kunnen moeilijk te vinden zijn. En zelfs als ze gevonden zijn, zijn ze niet altijd direct beschikbaar.

Het is moeilijk voor sales headhunters om top performers te vinden omdat deze mensen meestal beter zijn in het verkopen van zichzelf en meestal al een baan hebben.

Daarom houdt een ervaren headhunter contact met de kandidaten die hij met succes ergens heeft geplaatst en weet hij precies wanneer ze weer beschikbaar zijn: aan het einde van een contractperiode of wanneer een project afloopt.

5. Uitgebreid bereik

Gerenommeerde sales headhunters kennen hun vak goed, en je kunt erop vertrouwen dat zij de zoekopdracht zodanig uitvoeren dat je resultaten krijgt die aan de eisen voldoen.

Wanneer je met een sales headhunter werkt, ben je niet de enige partij die op zoek is naar nieuw talent. Dat maakt het bereik van de zoektocht groter waardoor je betere resultaten kan verwachten.

6. Afgestemde belangen

Aangezien de belangen op één lijn liggen, kun je er zeker van zijn dat zij recht door zee en eerlijk tegen je zullen zijn over de resultaten die zij voor het bedrijf gaan leveren.

Waar moet je op letten bij SaaS sales professionals?

Er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om SaaS sales professionals. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten. 

1. Technische deskundigheid

Een SaaS sales professional heeft technische vaardigheden nodig waarmee hij of zij een klant kan helpen om de diensten van het bedrijf te begrijpen. Evenals de nieuwe producten of diensten die worden aangeboden. Het helpt ook als ze expertise of ervaring hebben in het werken met verschillende soorten software en datasystemen. Zo kunnen ze technische aspecten beter uitleggen en adviseren aan klanten.

2. Menselijke vaardigheden

Een SaaS sales professional moet niet alleen technisch onderlegd zijn, hij of zij moet ook effectief met klanten, prospects en collega's kunnen communiceren. Dat betekent dat hij of zij over de juiste communicatie- en sociale vaardigheden moet beschikken, of het nu gaat om schriftelijke voorstellen of persoonlijke ontmoetingen.

2. Teamwork

Een succesvolle SaaS-verkoper moet goed met anderen kunnen samenwerken, want de oplossingen worden vanaf het begin ontwikkeld met een team van mensen, waaronder ingenieurs en andere IT-professionals.

3. Flexibiliteit

Een van de grootste onderdelen van succes in SaaS-verkoop is het vermogen om flexibel te zijn. Of een verkoper nu praat met potentiële klanten of met een team van mensen in het bedrijf, het is belangrijk dat hij begrijpt dat elke situatie anders kan uitlopen of een andere aanpak nodig heeft. Dat vereist flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

4. Zelfgemotiveerd zijn

Als je wil dat je SaaS sales rep zich hard inzet voor het bedrijf, moet hij of zij een drive hebben die verder gaat dan de baan zelf. Je hebt iemand nodig die gemotiveerd is om hard te werken en de wil heeft om zijn eigen persoonlijke doelen en bedrijfsdoelen te bereiken.

5. Communicatievaardigheden

Hoewel het belangrijk is dat SaaS-verkopers zelfstandig kunnen werken, moeten ze weten wanneer ze ideeën en problemen moeten kunnen overbrengen aan andere afdelingen. Bijvoorbeeld de behoeften van klanten vertalen naar de IT-afdeling en zorgen dat de implementatie van klantwensen goed verloopt.

Hoe bepaal je de kritieke SaaS-verkoopvaardigheden die nodig zijn voor de SaaS-organisatie?

1. Beoordeel het huidig personeel

Voordat je kunt beslissen welke noodzakelijke eigenschappen je nodig hebt in een nieuwe medewerker, moet je eerst het huidige personeel beoordelen. Kijk naar hun kwalificaties, vaardigheden, persoonlijkheden en verbeterpunten. Door dit te doen, zal het gemakkelijker zijn om erachter te komen welke vaardigheden en eigenschappen nieuwe medewerkers nodig hebben.

2. Stel een lijst samen van vereiste vaardigheden

Je hebt je team beoordeeld en hun sterke en zwakke punten vastgesteld. Nu moet je een lijst van vereiste vaardigheden opstellen.

Dit kan een moeilijke stap zijn als je geen hulp hebt van andere teamleden of HR, dus overweeg kleine werkgroepen op te richten en leden van verschillende afdelingen uit te nodigen om deel te nemen.

3. Maak specifieke functiebeschrijvingen

Met al deze informatie in gedachten is het tijd om functiebeschrijvingen op te stellen voor elke verkoper die je wilt aannemen. Zo krijg je een duidelijk beeld over waar de nieuwe medewerker verantwoordelijk voor zal zijn en welke expertise hij of zij nodig heeft.

4. Vind de juiste persoon voor elke positie

Een andere belangrijke stap bij het vinden van de juiste SaaS sales professional is het matchen van de juiste persoonlijkheid met de functieomschrijving. Wat we hiermee bedoelen, is dat je moet kijken naar de nodige vaardigheden, kwalificaties en ervaring die je nieuwe aanwinst met zich meebrengt.

Ook nagaan en testen of ze bij het bestaande team en bedrijfscultuur passen. Vooral dit laatste aspect is de sleutel tot een succesvolle aanwerving op lange termijn.  

Conclusie

Om de juiste SaaS sales professionals aan te nemen, moet je de persoon vinden die het bedrijf kan laten bloeien. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen en elk van hen zal variëren in termen van kosten.

Wil je dat wij je helpen met het aannemen van het juiste sales talent? 

Werken met een SaaS sales recruitment bureau is de beste manier om top sales talent te vinden voor de organisatie. 

Neem contact met ons op, wij helpen je graag met het opzetten van de beste aanwervingsstrategieën en het vinden van de juiste SaaS sales talenten!

Related article: SaaS Sales Executive Search

English Deutsch