Hoe krijg ik een SaaS sales baan zonder werkervaring?

Als je in de wereld van SaaS Sales wilt stappen maar geen ervaring hebt, maak je dan geen zorgen! Dit artikel geeft je een aantal tips en tricks over hoe je kunt beginnen.

Laten we eerst eens kijken naar wat SaaS Sales inhoudt.

Wat is Saas Sales?

SaaS staat voor software as a service, en het verwijst naar software die geleverd wordt via het internet. Met andere woorden, het is een op abonnement gebaseerd model waarbij klanten betalen voor toegang tot een softwareapplicatie.

Saas Sales is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven van het verkopen van SaaS. Bij deze vorm van verkoop wordt meestal gebruik gemaakt van een abonnementsmodel, waarbij de klant maandelijks of jaarlijks betaalt voor de toegang tot de software. In veel gevallen is er bij SaaS-sales ook sprake van een pay-as-you-go prijsmodel, waarbij de klant alleen betaalt voor wat hij gebruikt.

Als SaaS-verkoper is het jouw taak om softwareapplicaties op abonnementsbasis te verkopen aan bedrijven en particulieren. Je moet in staat zijn om potentiële klanten te identificeren, relaties met hen op te bouwen en deals te sluiten.

Welke ervaring heb je nodig in het verkopen van Saas?

Er is niet één specifiek antwoord op deze vraag, aangezien de hoeveelheid ervaring die nodig is voor het verkopen van Saas zal variëren afhankelijk van het bedrijf en de functie.

Enkele algemene tips voor het verkopen van Saas zijn echter het product en de kenmerken ervan van binnen en van buiten te begrijpen, in staat te zijn om de waardepropositie effectief te communiceren aan potentiële klanten, en een sterk begrip te hebben van het concurrentielandschap.

Daarnaast is het vaak nuttig om ervaring te hebben met het werken met klanten in de doelmarkt, omdat dit inzicht kan geven in hun specifieke behoeften en pijnpunten.

Welke training en opleiding kan je helpen SaaS verkoopvaardigheden te ontwikkelen?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, aangezien de beste training en opleiding voor het ontwikkelen van SaaS-verkoopvaardigheden zal variëren, afhankelijk van uw specifieke doelen en behoeften.

Enkele algemene tips die kunnen helpen zijn het bestuderen van algemene verkoopstrategieën en -technieken, het volgen van verkooptrainingen of seminars, en netwerken met andere verkoopprofessionals.

Eén manier is het volgen van cursussen die worden aangeboden door professionele organisaties zoals de National Association of Sales Professionals.

Daarnaast kan het nuttig zijn om op de hoogte te blijven van trends en nieuws in de sector om het steeds veranderende landschap van SaaS-verkoop beter te begrijpen.

De beste manier om SaaS sales vaardigheden te ontwikkelen is door on-the-job training en ervaring. Er zijn echter verschillende manieren om uw verkooptraining en -opleiding aan te vullen.

Nu we hebben besproken waar SaaS Sales over gaat, laten we eens kijken naar een aantal tips over hoe je aan de slag kunt in dit deze sector zonder eerdere ervaring.

1. Bepaal je doelen

Voordat je begint met het zoeken naar een baan, is het belangrijk om de tijd te nemen om na te denken over wat je wilt bereiken in je carrière.

Wil je een top performer zijn en een hoog salaris verdienen? Wil je een leidinggevende functie? Wil je werken voor een start-up of juist een groot bedrijf? Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je doelen, kun je op zoek gaan naar banen waar je die doelen kunt bereiken.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je kansen op een baan bij een SaaS-bedrijf te vergroten, zelfs als je geen directe verkoopervaring hebt.

Ten eerste, probeer wat ervaring op te doen in klant succes of klant ondersteuning bij een SaaS bedrijf waar je graag wilt werken. Zo kom je in aanraking met het product en de klanten, wat van pas komt als je het product gaat verkopen.

Probeer daarnaast betrokken te raken bij de SaaS-gemeenschap door deel te nemen aan meetups en conferenties. Dit zal je helpen om te netwerken met mensen in de industrie en mogelijk een baan te vinden.

Zorg er ten slotte voor dat je in je cv alle relevante vaardigheden of ervaringen belicht die je hebt en die overdraagbaar zijn naar een verkoopfunctie.

2. Onderzoek het SaaS-landschap

De volgende stap is het onderzoeken van het SaaS-landschap. Er zijn veel verschillende bedrijven, en het kan overweldigend zijn om uit te zoeken welke het beste bij je past.

Om de opties te beperken, is het handig om eerst na te denken over het type product dat je wilt verkopen. Wil je een CRM verkopen? Een project management tool? Een marketing platform? Als je eenmaal een idee hebt van het type product dat je wilt verkopen, onderzoek dan bedrijven die dat type product maken.

Als je een paar bedrijven hebt gevonden waarvan je denkt dat ze goed bij je passen, is het tijd om contact op te nemen met de mensen die er werken. Kijk of je iemand kunt vinden die in de verkoop zit bij het bedrijf en vraag of ze bereid zijn met je te praten over hun ervaring. Dit kan je een goed idee geven van hoe het is om bij het bedrijf te werken en of ze wel of niet goed bij je passen.

Als je bedrijven onderzoekt en met mensen praat die er werken, let dan op ‘red flags’. Als je bijvoorbeeld hoort dat een bedrijf een groot verloop heeft op de verkoopafdeling, kan dat een aanwijzing zijn dat het geen goede plek is om te werken. Of als mensen je vertellen dat het verkoopproces erg ingewikkeld en verwarrend is, kan dat een andere ‘red flag’ zijn. Als je een ‘red flag’ ziet, houd daar dan rekening mee bij je beslissing voor welk bedrijf je wilt gaan werken.

Als je een paar bedrijven hebt gevonden die goed bij je lijken te passen, is het tijd om te gaan solliciteren! Begin met je cv en sollicitatiebrief aan te passen aan de specifieke eisen van elke vacature. Oefen daarna je sollicitatievaardigheden, zodat je goed voor de dag komt tijdens je sollicitatiegesprekken.

3. Vind een SaaS-bedrijf dat bij je past

Er zijn veel verschillende soorten SaaS-bedrijven, en het is belangrijk om er een te vinden die goed bij jou en je vaardigheden past. Er zijn een paar dingen die goed zijn om in je achterhoofd te houden als je op zoek bent naar een SaaS-bedrijf om voor te werken:

 • De grootte van het bedrijf
 • De groeifase van het bedrijf (start-up of scale-up bijvoorbeeld)
 • De bedrijfscultuur
 • De doorgroeimogelijkheden
 • Het product van het bedrijf

Als je een paar bedrijven hebt gevonden die aan bovenstaande criteria voldoen, is de volgende stap om contact met ze op te nemen en te kijken of ze een vacature hebben op hun verkoopafdeling. 

Als dat niet het geval is, laat je dan niet ontmoedigen - neem contact op met hun HR-afdeling en kijk of zij openingen kennen bij andere bedrijven die goed bij jou zouden kunnen passen.

4. Maak een lijst van je overdraagbare vaardigheden

Begin met het maken van een lijst van jouw overdraagbare vaardigheden. SaaS-verkoop is een snelle omgeving onder hoge druk, dus je moet snel kunnen denken en je snel kunnen aanpassen aan veranderingen. 

Als je eerder in een soortgelijke omgeving hebt gewerkt, is dat een goed begin. Maar zelfs als je dat niet hebt gedaan, zijn er waarschijnlijk vaardigheden die je kunt overdragen en die je zullen helpen succesvol te zijn in SaaS-verkoop.

Enkele voorbeelden van overdraagbare vaardigheden die nuttig kunnen zijn in een SaaS-verkoopfunctie zijn:

 • Uitstekende communicatieve vaardigheden: Je moet snel een band kunnen opbouwen en je punt duidelijk en beknopt kunnen verwoorden.
 • Sterke onderhandelingsvaardigheden: Je moet in staat zijn om met klanten te onderhandelen over voorwaarden en effectief deals te sluiten.
 • Veerkracht: Je moet kunnen omgaan met afwijzing en kalm omgaan met moeilijke situaties.
 • Productkennis: Je moet een goed begrip hebben van het product dat je verkoopt en de voordelen ervan duidelijk kunnen verwoorden.
 • Kennis van de sector: Je moet op de hoogte blijven van trends in de sector en de specifieke behoeften van je doelmarkt begrijpen.

5. Maak een goede cv en sollicitatiebrief

Als je solliciteert naar een baan in SaaS-sales, is het belangrijk om een cv en sollicitatiebrief op te stellen die opvallen bij de managers. Om dit te doen, is het goed om je te richten op het benadrukken van je relevante vaardigheden en ervaring, en op alle prestaties die je in eerdere functies hebt geleverd.

Als je geen directe ervaring hebt in SaaS-verkoop, kun je andere vergelijkbare ervaringen benadrukken, waarvan ze je kunnen helpen om succesvol te zijn in deze rol. Als je bijvoorbeeld succesvol bent geweest in het managen en behalen van targets in een snelle omgeving, is dit een goed voorbeeld om te benadrukken.

Leg in je sollicitatiebrief uit waarom je geïnteresseerd bent in SaaS-verkoop en waarom je denkt dat je in deze functie succesvol zou zijn. Als je vragen hebt over de specifieke vereisten van de functie, stel ze dan ook in je sollicitatiebrief. Door deze dingen te doen, zorg je ervoor dat je sollicitatie zich onderscheidt van de rest.

6. Zorg voor een goed sollicitatiegesprek

Er zijn er een paar dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten om indruk te maken op potentiële werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek.

Doe voor het gesprek grondig onderzoek naar het bedrijf en wees voorbereid om uit te leggen waarom jij denkt dat je goed in hun team zou passen. Daarnaast is het goed om je kennis van de SaaS-industrie bij te spijkeren en bereid zijn om je te verdiepen in de huidige trends.

In het gesprek zelf, is het goed om je te richten op het benadrukken van relevante vaardigheden of ervaring die je hebt, zelfs als het niet direct in SaaS sales is. Als je bijvoorbeeld in de klantenservice hebt gewerkt of als vertegenwoordiger in een andere branche, benadruk dan de overdraagbare vaardigheden die je hebt opgedaan en die van toepassing zouden zijn op een SaaS-verkoopfunctie.

Zorg er ten slotte voor dat je zelfvertrouwen uitstraalt en je enthousiasme voor de functie uitstraalt. Als je laat zien dat je gepassioneerd bent over SaaS-verkoop en leergierig bent, is de kans groter dat je de baan krijgt, zelfs zonder eerdere ervaring.

7. Zorg voor een vlotte onboarding en ga snel aan de slag

De SaaS-verkoopwereld is voortdurend in beweging, en de meest succesvolle verkopers leren voortdurend bij en blijven op de hoogte van de nieuwste middelen, trends en strategieën.

"Onboarding" is het proces om nieuwe medewerkers te laten wennen aan hun nieuwe rol en bedrijf. Het onboardingproces moet nieuwe medewerkers klaarstomen voor succes door hen te voorzien van de nodige middelen en kennis om uit te blinken in hun rol.

Als nieuwe SaaS-vertegenwoordiger is het goed om ernaar streven snel ingewerkt te worden en op snelheid te komen, zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met verkopen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Lees artikelen, blogberichten en forumdiscussies over SaaS-verkoop. Dit zal u helpen de basis van SaaS verkoop te begrijpen en geeft je een basis waarop je je kennis kunt opbouwen.
 • Praat met ervaren SaaS verkopers. Vraag hen wat in het verleden goed voor hen heeft gewerkt, welke tools zij gebruiken en welke strategieën zij aanbevelen.
 • Loop mee met iemand uit je team. Die zal je uit de eerste hand laten zien hoe zij verkopen, zodat je kunt leren van hun successen (en mislukkingen).

8. Wees succesvol in je nieuwe rol

Zoals bij elke verkoopfunctie, is de sleutel tot succes in SaaS-verkoop het begrijpen van uw product en je klant. Om het product te begrijpen, is het belangrijk om een uitgebreid begrip te hebben van de kenmerken en voordelen van de software en hoe het de specifieke problemen van de klant oplost. Zodra je het product begrijpt, kun je beginnen met het begrijpen van je klant.

Om te slagen in een SaaS sales rol, is het goed om te begrijpen wie de ideale klant is en wat hun specifieke behoeften zijn. Zodra je een goed begrip hebt van je product en je klant, kun je beginnen met het opstellen van een verkoopverhaal dat zal resoneren met kopers en hen helpt de waarde van de software in te zien.

Het laatste stukje van de puzzel is het begrijpen van het koopproces dat de klanten zullen doorlopen wanneer ze een aankoop overwegen. Wie zijn de belangrijkste beslissers binnen de organisatie? Wat zijn hun pijnpunten? Wat zijn de belangrijkste bezwaren die zij zullen hebben? Het beantwoorden van deze vragen gaat je in staat stellen een verkoopstrategie te creëren die je zal helpen bij het winnen van deals en het slagen in je nieuwe SaaS sales rol.

Wil je aan de slag in SaaS Sales?

Ben je enthousiast over een carrière in SaaS-verkoop? 

Discover your opportunities here

English Deutsch