Hoe je carrière kunt maken in software-sales: 7 tips

Het kan overweldigend zijn om een sales functie in de technologie-industrie te krijgen, maar het is de moeite waard. Het belangrijkste doel van een softwareverkoper is om een technologiebedrijf in contact te brengen met potentiële klanten om verschillende diensten en producten te verkopen. 

In de software-sales kun je een carrière opbouwen met kansen voor groei en ontwikkeling in een snelgroeiende industrie. Een aantal van de meest voorkomende functies die je mogelijk in jouw SaaS-verkoopcarrière zult krijgen, zijn: 

Maar zelfs als je concrete ervaring hebt in de technologie-industrie, ontbreekt het je misschien aan kennis over hoe je carrière kan maken. Er zijn bepaalde strategieën die je kunnen helpen om een hoge functie in de software sales te bemachtigen. Hieronder vind je tips over hoe je je software sales carrière kunt laten groeien.

1. Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de sector

Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden van het laatste softwarenieuws. Zelfs als je tevreden bent met je huidige sales positie, zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de huidige trends in de sector. 

Het laatste wat iemand zou willen is geen up-to-date kennis te hebben. Leren over het laatste nieuws uit de sector zal je helpen om geloofwaardiger over te komen. Bovendien kun je waardevolle informatie bieden aan klanten en potentiële klanten.

Door het lezen van nieuws uit relevante publicaties blijf je op de hoogte van wat er in de industrie speelt. Het is aan jou de taak om te bepalen hoe de huidige ontwikkelingen het bedrijfstak in het algemeen zullen beïnvloeden. 

Met dit unieke inzicht maak je indruk op jou potentiële baas, waardoor je meer kans maakt op een leidinggevende verkoopfunctie. Bovendien ben je een aanwinst voor je huidige en toekomstige klanten.

2. Netwerken

Kansen in de SaaS-verkoopcarrière liggen vaak verborgen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Daarom mag je de kracht van netwerken niet onderschatten, zeker niet als je hogerop wilt komen in je verkoopcarrière. 

Netwerken is het proces van interactie met je collega's, zowel persoonlijk als professioneel, om je te helpen bij je loopbaanontwikkeling. Bovendien kan netwerken je helpen je doelstellingen en carrièredoelen te bereiken.

Volgens de statistieken krijgt ongeveer 70% van de mensen een baan dankzij connecties. Door interactie met je professionele netwerk blijf je op de hoogte van de laatste vacatures. 

Netwerkevenementen en professionele conferenties zijn uitstekende middelen die je kunnen helpen bij het identificeren van SaaS-verkoopkansen. Het is een uitdaging om een evenement te vinden dat je het hoogste rendement oplevert. Wervingsbureaus kennen meestal de beste evenementen.

3. Begrijp de metriek

Het vaststellen van persoonlijke key performance indicators (KPI's) kan je helpen gedijen in de SaaS-industrie. Deze indicatoren zullen je helpen om jezelf te verkopen tijdens sollicitatiegesprekken. 

Naast inzichten in persoonlijke KP's moet een moderne SaaS-professional ook de verkoopdoelstellingen van bedrijven kennen. Enkele van de gebruikelijke key performance indicators in de verkoop zijn:

 • Klantenwerving
 • Upsell tarieven
 • Lengte van de verkoopcyclus
 • Nieuwe aanwijzingen
 • Netto promotor score (NPS)
 • Betrokkenheid van bestaande klanten
 • Prijsstrategieën van concurrenten
 • Verkoopvolume per locatie

Het is belangrijk te bepalen hoe je je prestaties kunt verbeteren. Om de gestelde resultaten te bereiken, moet je gegevens analyseren bij het opstellen van de KPI's. Zorg ervoor dat je je door jezelf ingestelde quota's haalt.

4. Vind een goede recruiter

Als je je carrière in de SaaS-industrie wilt uitbouwen, moet je samenwerken met een gerenommeerde recruiter. De juiste recruiter kan de spelbreker zijn bij het binnenhalen van je droomrol. 

Het belangrijkste doel van een recruiter is om snelgroeiende bedrijven in contact te brengen met de juiste kandidaten. Het juiste rekruteringsbedrijf moet je waardevolle inzichten verschaffen, vooral als het gaat om het sollicitatieproces. Daarnaast moet de beste recruiter suggesties doen voor je cv en de sollicitatiebrief.

Een goed wervingsbureau weet wat er speelt. Daardoor kunnen ze je in de juiste richting wijzen als het gaat om doorgroeimogelijkheden. Door vanaf het begin transparant te zijn, haal je het meeste uit een recruiter. 

Een ideale recruiter plant topgesprekken voor je in. Ook kom je meer te weten over het groeipad dat bij jou past. Het enige wat je moet doen is je sterke en zwakke punten omarmen. Een recruiter helpt je om je zwakke punten als kansen te zien.

5. Een persoonlijk merk opbouwen

Opvallen in jouw vakgebied of specialisatie geeft je een voorsprong in je carrière. De meeste bedrijven zijn op zoek naar een kandidaat met unieke vaardigheden die gericht zijn op het bereiken van gestelde doelen. Op basis van onderzoek is een personal brand waardevoller als het gaat om carrièregroei. 

Er zijn verschillende strategieën die je kunnen helpen een persoonlijk merk te creëren:

 • Identificeer je sterke punten
 • Speel in op je passies
 • Een consistent plan hebben

Authenticiteit is een belangrijk aspect bij het opbouwen van een persoonlijk merk. Er zijn 5 A's van personal branding: affiniteit, autoriteit, authenticiteit, ambachtelijkheid en aspiratie. Daarnaast moet je je niche identificeren om je carrière tot bloei te brengen.

6. Een groeimindset aannemen

Een groeimindset is een essentieel aspect dat je kan helpen je carrière te ontwikkelen, vooral in de SaaS-industrie. Dit komt omdat je vaardigheden en intelligentie kunnen worden verbeterd door acties en inspanningen. Bovendien kun je tegenslagen omarmen omdat ze deel uitmaken van het leerproces.

Er zijn verschillende manieren om een groeimindset te ontwikkelen:

 • Erken onvolkomenheden
 • Een gevoel van doelgerichtheid kweken
 • Groei boven snelheid benadrukken
 • Focus op de ervaring, niet op het eindresultaat
 • Heb vertrouwen in je eigen kunnen

Een groeimindset stelt mensen in staat te geloven dat zij hun vaardigheden en bekwaamheden mettertijd kunnen ontwikkelen. Het creëert een liefde voor het leren van de huidige trends in de technologie-industrie.

7. Leren alvorens te verdienen

Leren is een continu proces. Tijdens je SaaS-verkoopcarrière moet je investeren in mentorschapsprogramma's en coaching. Een coach zal je helpen je technische vaardigheden aan te scherpen om je doelstellingen op korte en lange termijn te bereiken. Een mentor richt zich meer op het vormen van de persoon die je wilt worden.

Conclusie

Groeien in de SaaS-verkoopcarrière kan tijd kosten, maar het is de moeite waard. Er zijn verschillende tips die je kunnen helpen om je software sales carrière te laten groeien: netwerken, een personal brand opbouwen, een growth mindset aannemen, een gerenommeerde recruiter vinden, en inzicht krijgen in je persoonlijke en professionele metrics.

Wil je aan de slag in de software sales?

Ben je enthousiast over een carrière in de software sales?

Ontdek hier je mogelijkheden 

English Deutsch