Hoe begin je een carrière in de software sales?

Ben je geïnteresseerd in een carrière die verschillende perspectieven biedt voor loopbaanontwikkeling, uitstekende lonen, stijgende vraag en werkzekerheid? Heb je ooit overwogen om in de software sales te gaan werken? 

De technologische industrie blijft snel groeien en software speelt een steeds belangrijkere rol in veel sectoren. Daarom is een baan in de tech industrie een lucratief en voldoenend carriere traject om bedrijven te helpen software te implementeren en mede hierdoor bedrijfsproblemen op te lossen.

Er is wereldwijd veel vraag naar functies in de software sales bij softwarebedrijven, wat mogelijkheden biedt voor mensen met de nodige expertise en vaardigheden. Hoewel er verschillende mogelijkheden zijn voor sales professionals, is starten in de software sales niet altijd eenvoudig. 

De bedrijven die Software as a Service (SaaS) verkopen, werven meestal kandidaten aan met eerdere verkoopervaring. Bedrijven geven ook de voorkeur aan kandidaten met een hogere opleiding en bekendheid met de technologie die ze op de markt brengen. Het wordt moeilijker om te bepalen hoe je in de tech sales terecht komt als je geen expertise en gespecialiseerde kennis hebt. Maar het is niet onmogelijk!

Vraag jij je af hoe je een carrière in de software sales kunt starten, dan volgen hier enkele ideeën.

Hoe start je een carrière in de software sales?

Software sales is het verkopen van software aan allerlei soorten bedrijven. Van kleine bedrijven tot internationale bedrijven, overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties (NGO's), grote universiteiten en gezondheidswerkers. Met de groei van bedrijven die software-as-a-service (SaaS) verkopen, is software sales een interessante groeimarkt.

Gerelateerde artikelen

Tips om een carrière in de software sales te starten

Een carrière in de software sales vereist natuurlijke vaardigheden zoals vriendelijk zijn, resultaatgerichtheid en goede vaardigheden om contacten op te bouwen.

  • Pas om te beginnen je CV aan voor elke functieomschrijving.
  • Lees verder zorgvuldig de functiebeschrijvingen om te begrijpen wat voor soort verkoop accreditaties de werkgever eist, en werk vervolgens hard om die referenties te verkrijgen.
  • Je kunt een mentor in het veld Een ideale verkoopcoach zal je pushen om de beste versie van jezelf te worden. Gebruik bijeenkomsten en evenementen, doe professionele opleidingen en woon seminars en evenementen bij om een mentor te vinden. Ook het gebruik van sociale media en het zoeken naar gelijkgestemden kan hierbij helpen.
  • Wees online zichtbaar voor een succesvolle software sales carrière. Recruiters onderzoeken eerst online naar mogelijke werknemers voordat ze hen als kandidaat overwegen. Zorg dat je profiel altijd op een professionele manier zichtbaar is op social media netwerken zoals LinkedIn.

Lees ook: 7 tips over hoe je verder carrière kunt maken in software-sales

Solliciteer naar de functie en ga op gesprek

Solliciteren en sales kun je gemakkelijk met elkaar vergelijken. Het is noodzakelijk om op een aantal functies te solliciteren voordat je een reactie krijgt van een recruiter.

Welke vaardigheden en opleiding zijn vereist?

Veel SaaS-bedrijven werven uitsluitend hoogopgeleide sales professionals. Afhankelijk van het bedrijf is voor een starters functie minimaal een bachelordiploma vereist. Een masterdiploma is soms vereist voor managementfuncties zoals een sales manager of vice president of sales functie.

Als je over technische vaardigheden beschikt, zal dit je helpen bij het verwezenlijken van een carrière op dit gebied. Bedrijfskunde, management en economie zijn andere populaire studies. Een universitaire opleiding is vaak voldoende om aan de basis opleidingseisen voor een sales functie in de software sales te voldoen.

Naast opleidingseisen zijn uitstekende interpersoonlijke vaardigheden, teamwerk en het vermogen om de marketing procedures van een organisatie aan te passen nuttig.

Ook ervaring met verkooptools zoals een customer relationship management platform (CRM), prognosetechnologie, analytics en predictive analytics software skills zijn meegenomen voor een carrière in de software sales.

De dagtaken van een software sales representative

1. Cold Calling en Lead Generation vaardigheden

De juiste doelgroep benaderen en afspraken inplannen. Hoe groter het aantal potentiële klanten in jouw netwerk, hoe meer deals je zal sluiten en hoe succesvoller je zult worden.

2. Productkennis

Om aan de behoeften van de klant te voldoen, moet een verkoper goed op de hoogte zijn van productspecificaties. Productkennis is vereist voor alle software sales professionals.

3. Klantenzorg

De klant kennen en zorgen voor elke wens of behoefte, is een vitaal aspect van het verkoopmodel. Het helpt bij het ontwikkelen van langdurige klantrelaties die nodig zijn om verder te komen in je carrière.

4. Sociale media-interacties

Actief zijn op sociale media zal de omzet en reputatie van je werkgever en product(en) sterk verbeteren.

Wat zijn de gemiddelde salarissen in de software sales?

De verdiensten van een software sales professional verschillen per functie, ervaringsniveau, branche, regio en bedrijf. De meeste software sales professionals ontvangen naast hun basisvergoeding ook commissies, waardoor hun inkomsten aanzienlijk kunnen stijgen.

Studies tonen aan dat beginnende software sales professional ongeveer $40.000-50.000 per jaar aan basisloon kunnen verdienen, waarbij de commissie het totale gemiddelde beloning kan opdrijven tot ongeveer $70.000-$80.000 per jaar.

Mid-level sales professionals kunnen een basisinkomen verdienen van ongeveer $60.000-$80.000 per jaar, waarbij de commissie de totale jaarlijkse beloning kan verhogen tot ongeveer $120.000-$160.000.

Senior sales professionals kunnen een basissalaris verdienen van ongeveer $100.000-$150.000, met commissies en incentives, waardoor de totale jaarlijkse beloning boven de $200.000-$300.000 uit kan komen.

Wat zijn de typische verkoopfuncties voor software?

Hieronder volgt een lijst met typische verkoopfuncties bij verschillende bedrijven. Als je een carrière in de software verkoop overweegt, vormen de onderstaande banen een populair carrière traject.

1. Inside Sales Rep

Het identificeren van nieuwe en echte leads, het plannen van meetings via cold calls en het analyseren van de behoeften van de klant zijn de belangrijkste taken van een inside sales representative.

2.  Outside Sales Rep

Buitendienstmedewerkers zijn vaak verantwoordelijk voor de eerste verkoopcyclus. Zij verkopen aan potentiële klanten door aanwezig te zijn op beurzen, online productdemonstraties en door hen persoonlijk te ontmoeten.

3. Account Executive

De account executive ontmoet potentiële klanten (zowel online als in-person) om een zakelijke band op te bouwen. De executive begeleidt de klant door het hele verkoopproces.

4. Account Manager

De accountmanager volgt de verkoop op die door de Account Executive in gang is gezet. Hij is de eerste contactpersoon van de klant en zoekt naar mogelijkheden om te cross-sellen. Ook biedt hij voortdurend technische ondersteuning.

5. Sales Operations

Sales operations behandelt alles wat sales professionals in staat stellen hun dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

6. Sales Engineer

Sales engineers zijn vaak gecertificeerde professionals die de fijne kneepjes van een stukje software begrijpen. Engineers laten potentiële klanten zien hoe goed de technologie werkt en hoe deze het probleem van de klant kan aanpakken.

Gerelateerd artikel: software sales recruitment

Wil je aan de slag in de software sales?

Ben je enthousiast over een carrière in de software sales?

Ontdek hier je mogelijkheden 

English Deutsch